Onze seksuele relatie is oké, maar kan die nog beter?

Als relatietherapeut en seksuoloog zie ik stellen die bij mij komen vanwege zeer uiteenlopende redenen. Soms ligt de nadruk meer op de relatie, soms meer op seksualiteit.

Regelmatig kom ik stellen tegen die aangeven dat hun seksuele relatie oké is, niet iets om direct over te klagen, maar die zich toch afvragen of het nog beter kan. Dan zeg ik altijd: “Ja, het kan beter als jullie daar allebei wat voor willen doen.”

Meer tevreden met je seksuele relatie

Ik was dan ook blij verrast toen ik vorige week het artikel “Good gets better? Examining the impact of prescribed sexual activity on long-term heterosexually configured couples’ sexual and relationship satisfaction” onder ogen kreeg.

Daarin hebben onderzoekers gekeken wat de invloed was van een voorgeschreven seksuele activiteit (met en zonder een speeltje) op de seksuele en relatietevredenheid van heteroseksuele koppels in een langdurige relatie.

Uit de open vragen die de stellen achteraf werden gesteld, bleek dat meer dan driekwart van de mannen en vrouwen meer tevredenheid in hun seksuele relatie gaan waren ervaren.

Dit had te maken met:

  • de introductie van iets leuks en nieuws
  • de ervaring van het elkaar geven en ontvangen van genot
  • het gevoel van meer verbondenheid door samen bezig te zijn met seks en erover te praten
  • het samen maken van tijd en ruimte voor seks en genieten
  • de ervaring van grotere emotionele nabijheid
  • de erkenning van sterke en zwakke punten in de relatie
  • de toegenomen vertrouwdheid van de vrouwen met seks

Het feit dat deze stellen samen met hun seksleven aan de slag zijn gegaan en hier allebei wat voor hebben willen doen, heeft hen dus veel opgeleverd.

Een online cursus om je seksuele relatie te verbeteren

Om ook samen met je partner aan de slag te gaan met je seksleven heeft Love Flame de online cursus Celebrating Sex voor heterostellen ontwikkeld.

Hiermee ga je met zijn tweeën tijd en ruimte maken om elkaar seksueel opnieuw te ontdekken. Je gaat dus niet alleen samen praten, maar ook samen doen. Wil je meer weten over deze online cursus, kijk dan hier.