Aanraken

Niet zo lang geleden kwam er een stel bij mij. Ze kwamen vanwege relatieproblemen en seksuele problemen.
Zij heeft een foto meegebracht van hun laatste vakantie. Het is een mooie zonsondergang en zij staat uit te kijken over de zee en haar partner staat een halve meter schuin achter haar. Ze kijken naar de zonsondergang.
Zij vertelt: “Dit is voor mij de kern. En het is al jaren zo. Want je staat achter me, doet van alles voor mij, voor ons, maar ik voel je niet, je raakt me nooit meer aan. Ik voel me al zo lang zo verdomd alleen in onze relatie.” 

Belangrijk om elkaar aan te raken

Wanneer ik vraag hoe het in het begin van de relatie was met het elkaar aanraken, komt er een heel ander verhaal: ze konden niet van elkaar afblijven, waren continu op elkaar gericht en deden moeite om aantrekkelijk te zijn. Elkaar aanraken en seks gingen als vanzelf.
In de loop van de jaren kwam daar alleen de klad in. Carrière, kinderen en de sportclub kwamen eerst. De liefdesrelatie werd de sluitpost. 

Ik hoor zulke verhalen heel vaak.
Als ik het stel vraag of ze elkaar gedurende de dag opzoeken, aanraken en écht aankijken, dan blijken ze dat heel weinig te doen. Ondertussen verlangen ze naar elkaars aandacht en aanraking, maar het lukt ze niet meer dit aan elkaar te vragen en te geven. Ze weten niet precies hoe ze moeten beginnen en zijn bang voor elkaars afwijzing. 

Ik wil contact

Een ander stel heeft een soortgelijk verhaal. Zij vertelt dat ze hem al jaren niet meer echt durft aan te raken: “Zodra ik dat doe, is dat voor jou een sein voor seks. En dat wil ik niet altijd. Daarom haal ik je niet meer aan.”
Hij reageert: “Ik ben niet belangrijk voor jou, ik doe er voor jou niet meer toe. Jij bent continu met van alles bezig, behalve met mij. ’s Avonds ben je voortdurend op je telefoon in de weer. Soms denk ik, ik wou dat ik je telefoon was, dan zou je me tenminste aanraken.”

Seks raakt in het slop

Wat ik vaak bij stellen zie is dat ze nog steeds van elkaar houden, maar gestopt zijn om elkaar echt op te zoeken, aan te raken, vast te houden. Het lukt ze niet meer hieruit te komen, omdat ze samen niet over hun behoeften en verlangens praten. Hun seksuele relatie raakt steeds meer in het slop. Ze spelen niet meer het spel dat ze ooit samen speelden toen ze elkaar leerden kennen en dat zo leuk en opwindend voor ze was.

Een fijne seksuele relatie met je partner komt niet vanzelf

Een fijne seksuele relatie vraagt erom dat je allebei iedere dag opnieuw bewust je best doet voor elkaar. Dat je weet en voelt dat je belangrijk en aantrekkelijk voor de ander bent. Het is een spel dat je speelt en dat van twee kanten moet komen.
Verder is afstemmen op elkaar heel belangrijk. Duidelijk zijn in wat je wilt, voelt, denkt en kijken hoe je elkaar hierin kunt vinden. Én aanraken, vooral veel aanraken om de ander te laten voelen dat die ertoe doet…


Blaas je seksuele relatie nieuw leven in

Om je seksuele relatie die in het slop is geraakt weer op te schudden en nieuw leven in te blazen heeft Love Flame de online cursus Celebrating Sex gemaakt.
Samen ga je aan de slag om elkaar seksueel opnieuw te leren kennen. Bekijk hier de inhoud van de cursus.

 

In een eerdere versie is deze blog gepubliceerd op Ilvy.com.