Hoe belangrijk is seks in een relatie?

Is seks belangrijk in een liefdesrelatie? Een studie uit 2017, gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin, toonde aan dat er een verband bestaat tussen frequente seksuele activiteit en algemeen welzijn. Maar, iedereen is anders en wat belangrijk is voor sommigen, is misschien helemaal niet belangrijk voor anderen. Lees in deze blog meer over het belang van seks binnen een relatie.

Wat is nu eigenlijk seks?

Seks valt natuurlijk op heel veel manieren te definiëren, maar vanuit het perspectief van een seksuele relatie is de volgende definitie van de seksuologen Rik van Lunsen en Ellen Laan een hele mooie:

“Seks is elke handeling, elk gedrag, bedoeld om seksueel opwindende gevoelens en de daarbij horende prettige lichamelijke sensaties te ervaren.” (Seks!, 2017)

Kortom, seks is veel meer dan alleen penetratie of met elkaar naar bed gaan. Het kan bijvoorbeeld ook zijn: hartstochtelijk zoenen of een opwindende massage zonder dat dit gelijk tot een vrijpartij leidt waarbij het doel is om klaar te komen.

Een fijne seksuele relatie met je partner komt niet vanzelf. Het vraagt erom dat je allebei iedere dag opnieuw bewust je best doet voor elkaar. Dat je weet en voelt dat je belangrijk en aantrekkelijk voor de ander bent. Het is een spel dat je speelt dat van twee kanten moet komen.

Verder is afstemmen op elkaar heel belangrijk. Duidelijk zijn in wat je wilt, voelt, denkt en kijken hoe je elkaar hierin kunt vinden. Én aanraken, vooral veel aanraken om je affectie te tonen en de ander te laten voelen dat die ertoe doet…

Wat blijkt: seks is niet voor iedereen nodig

Veel mensen hebben een gelukkige (romantische) relatie met hun partner, die voor hen vervullend is, zonder dat zij (regelmatig) seks met elkaar hebben.
Ze missen het allebei niet. Er zijn voor hen genoeg andere zaken die hen samen verbinden en hen een goed gevoel geven. Het ontbreken van seks is voor hen geen bron van spanning en frustratie. Voor hen is seks dus geen must.

Er zijn allerlei redenen te noemen waarom mensen ervoor kiezen om geen seks met hun partner te hebben of te willen hebben. Enkele voorbeelden daarvan zijn:

 • Seks niet prettig vinden, vanwege eerdere vervelende en/of traumatische ervaringen met seks
 • Seks mijden vanwege bepaalde ideeën of opvattingen hierover, zoals ‘seks is vies’ of ‘seks is alleen bedoeld voor de voortplanting’
 • Een onderliggende medische aandoening die het hebben van seks lastig of pijnlijk maakt

Wat de reden ook is: geen seks met elkaar hebben betekent zeker niet dat de relatie ongezond is. En het is ook geen teken dat partners niet van elkaar houden of elkaar niet waarderen.

Maar voor anderen is seks wel belangrijk

Voor anderen is seks daarentegen een belangrijk onderdeel van een romantische partnerrelatie. Voor hen hoort het erbij. Het is voor hen een voorwaarde om een seksuele band met hun partner te hebben en zij vinden het belangrijk dat deze onderhouden wordt.

Allemaal hebben we verschillende behoeftes als het gaat om seks en verschillende benaderingen. Voor mensen voor wie seks belangrijk is in de partnerrelatie, is het van belang dat zij samen met hun partner een manier vinden/hebben waar zij zich beiden goed bij voelen. De norm wat goed is bepaald elk stel zelf.

Daar zijn veel redenen voor

Er zijn veel redenen waarom seks een belangrijk onderdeel van je relatie kan zijn.
Bijvoorbeeld:

 • Het kan gezien worden als een manier om een sterkere emotionele band op te bouwen
 • Het kan een manier zijn om je partner jouw liefde en genegenheid te tonen
 • Het kan een manier zijn om je veilig en geliefd te voelen in je relatie
 • Het kan een manier zijn om samen plezier te maken en samen te spelen
 • Het kan een manier zijn om samen te ontspannen
 • Het kan een gevoel geven dat je belangrijk bent voor de ander
 • Het kan een gevoel van bevestiging of waardering geven wat betreft je seksuele identiteit

Een aantal voordelen van regelmatige seksuele activiteit

Seks biedt veel voordelen buiten plezier en er zijn veel redenen waarom seks goed is voor je hersenen, lichaam en relatie.

Emotionele voordelen

Er zijn verschillende emotionele voordelen van seks, bijvoorbeeld:

 • Het kan je zelfvertrouwen vergroten en het een boost geven
 • Het kan je helpen om op een plezierige manier contact te maken met je eigen lichaam
 • Het kan je helpen om een band met je partner op te bouwen en/of deze te verstevigen, en het kan een manier zijn om liefde en zorg voor de ander te uiten
 • Het kan een manier zijn om samen lol en plezier te maken
 • Het kan stress verlichten en ontspannend werken

kissing

Fysieke voordelen

Seks kan ook goed zijn voor je lichaam en fysieke gezondheid. Sommige onderzoeken suggereren bijvoorbeeld dat seks:

 • Het immuunsysteem versterkt: een onderzoek uit 2004 toonde aan dat mensen die vaker seks hadden, een beter immuunsysteem hadden.
 • De cognitieve functie verbetert: uit een onderzoek uit 2016 bleek dat seksueel actieve mensen van 50 tot 90 jaar een beter geheugen hadden.
 • Hoofdpijn verzacht: een onderzoek uit 2013 toonde aan dat seks migraine of clusterhoofdpijn kan verlichten.
 • Vergelijkbaar is met een lichte sportsessie: een studie uit 2013 toonde aan dat we een verrassend goede fysieke training krijgen door seks te hebben.
 • De gezondheid van het hart verbetert: een onderzoek uit 2010 wees uit dat regelmatig seks hebben het risico op het ontwikkelen van hartaandoeningen kan verminderen.

Dit betekent niet dat mensen die zich onthouden van seks fysiek ziek zullen worden of emotionele problemen zullen krijgen – het betekent alleen dat mensen die plezierige seks hebben, ook verbetering zullen zien op andere gebieden.


Zin in seks: hoe werkt dat?

Oké, een goede seksuele relatie met je partner kan je dus veel voordelen bieden. Maar wat nu als het jou en/of je partner niet (meer) lukt om zin te krijgen in seks?

Hier kunnen allerlei oorzaken voor zijn, zoals:

 • Hormonale veranderingen: leeftijd, zwangerschap en andere gebeurtenissen veroorzaken hormonale veranderingen, die op hun beurt je zin in seks kunnen beïnvloeden.
 • Medicatie: veel medicijnen vermelden veranderingen in het libido als bijwerking.
 • Fysieke pijn: pijn bij het vrijen of chronische pijnklachten kunnen maken dat je minder zin hebt in seks.
 • Trauma: traumatische ervaringen veroorzaken psychologische stress, wat kan leiden tot verminderde zin in seks.
 • Stress: stressvolle gebeurtenissen en stressvolle levensstijlen kunnen je zin in seks verminderen.
 • Relatieproblemen: lastige discussies, oneerlijkheid en gebrek aan vertrouwen kunnen tot minder zin in seks leiden.
 • Te weinig aandacht voor seks in je leven: andere dingen, zoals werk en carrière, kinderen, familie, sporten, etc. staan op de voorgrond.

Geen seks willen betekent niet dat er iets mis is met jou en het is niet per se een probleem om op te lossen, tenzij je dat graag wilt.
Zo ja, hoe krijg je dan zin in seks? Zin in seks met elkaar komt niet vanzelf, daar moet je samen wat voor doen.

Hoe krijg je een betere seksuele relatie?

Het kan zijn dat je seksleven lijkt te zijn gestagneerd. Soms kunnen een romantisch weekendje weg, een nieuwe sekspositie uitproberen of nieuwe seksspeeltjes de vonk doen herleven.
Kan je hierbij hulp gebruiken? Love Flame biedt een online cursus aan voor stellen die willen werken aan hun seksleven. Hierin werk je in 5 modules toe naar een fijne seksuele relatie voor allebei.